Stichting Wassenaarse Zorgverlening (SWZ) besteden in hun video alarmeringinfobulletin aandacht aan de nieuwste video alarmering die ook ’s nachts inzicht geeft van mogelijke alarmeringen. In november is op de locatie Amaliahof een proef gestart met de het alarmering systeem met ‘night vision’ voor cliënten met dementie. Als de proef slaagt, dan wordt het systeem over twee jaar bij alle huizen van SWZ ingezet.

“Op dit moment hebben we een bewegingssensor op de kamers van mensen met dementie,” legt Ingrid Brugman (manager beheer en projecten) uit. “Als de client ’s nachts door de infraroodstraal heen loopt, krijgt de zorgverlener het jammernummer door en gaat ze kijken wat er aan de hand is. Vaak liggen cliënten dan al weer in bed en weten ze niet meer dat ze eruit zijn geweest. Als er dan ineens iemand in hun kamer staat, worden ze daar onrustig van”.

De verwachting is dat de inzet van het video alarmering systeem het aantal nachtelijke bezoeken van de zorgverlener met 75% zal verminderen. De zorgverlener gaat alleen langs als dat noodzakelijk is. Hierdoor neemt de nachtelijke onrust af en zijn cliënten minder slaperig overdag.

De privacy van de bewoners is niet in het geding. De persoon is zelf niet te zien, alleen de beelden die de beweging weergeven. De verzorging kan zelf de camera niet gebruiken om de kamer in te zien; alleen bewegingen van de client  activeren de camera.

Het artikel van SWZ in het infobulletin Sowiezo kunt u HIER inzien.